NOWA MATRYCA STAWEK VAT
Od 01.07.2020 r. weszła w życie nowa matryca stawek VAT. Po zmianie nie będzie już obowiązywało PKWiU 2008 a do klasyfikacji wyrobów i usług będzie stosowane PKWiU 2015 i nomenklatura scalona (CN).
Wprowadzany wykaz towarów porządkuje towary na potrzeby handlu międzynarodowego, zarówno w ramach Unii Europejskiej jak również poza nią. Nadzór nad CN sprawuje Komisja Europejska. Nomenklatura scalona została opracowana przez Światową Organizację Celną.
Wraz z nowelizacją stawek VAT zostały zmienione załączniki nr 3 i nr 10 do ustawy o VAT, w których znajduje się obecnie o wiele mniejsza ilość towarów i usług.
Porządkowanie obniżonych stawek VAT odbywało się według założeń na zasadzie tzw. “równania w dół”, a więc obniżania stawek VAT. Tylko nieliczne towary zostały objęte podwyższonymi stawkami VAT.
W efekcie wprowadzanych zmian obniżone stawki podatku VAT objęły następujące grupy towarów:
- wyroby ciastkarskie z 8% lub 23% na 5%,
- owoce tropikalne i cytrusowe z 8% na 5%,
- pieczywo o wydłużonej przydatności do spożycia z 8% na 5%,
- zupy, buliony, żywność homogenizowana z 8% do 5%,
- musztarda, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) – z 23% do 8%,
- produkty dla niemowląt i dzieci z 8% do 5%,
- artykuły higieniczne z 8% do 5%.
Wprowadzono również podwyższone stawki VAT na niektóre towary:
- drewno opałowe z 8% do 23%,
- lód do celów spożywczych z 8% do 23%,
- skorupiaki, mięczaki, bezkręgowce (np. małże, ośmiornice, homary, ślimaki, ostrygi) z 5%, z 8% na 23%.
Wykaz wszystkich towarów w poniższych odnośnikach: